Ju-jitsu,  Principes

Bevrijdingen

Wanneer je wordt vastgegrepen is je eerste bekommernis meestal om los te komen. Dit hoeft niet altijd je eerste reactie te zijn. Als de tegenstander je vastgrijpt zijn zijn handen in gebruik. Dus je kan dikwijls gemakkelijk een trap of stoot geven (atemi-waza) om de brvrijding simpeler te maken. Op deze pagina concentreren we ons op de bevrijding zelf.

Polsgrepen

Dit is het gemakkelijkste geval. We gebruiken hier ten volle het principe van de hefbomen. Daarbij is het ook zo dat wanneer Tori (aanvaller) je pols vastgrijpt, er altijd 4 vingers langs de ene kant zitten en de duim nags de andere kant. De 4 vingers samen zijn sterker dan de duim, dus de duim is het zwakke punt om aan te vallen.

bevrijding polsgreep

We zien in de afbeelding dat de duim van boven zit. Dit is het zwakste punt van Tori momenteel. Door onze elleboog langs onder naar Tori toe te brengen brengen we Tori’s duim onder druk, waardoor hij zal moeten los laten.

Wurgingen

Dit schrikt de meeste mensen af omdat de keel wordt aangevallen. Op zich is dit een vrij inefficiente aanval omdat de keel goed verdedigd is door de spieren er rond. Maar het risico op paniek is zeer groot. Daarom moet dit ook goed geoefend worden zodat we gewoon geraken aan de aanval en niet meer panikeren. Daar dient de training voor!

Wanneer we het voorbeeld nemen van een wurging van voor (Tori neemt met beide handen je keel vast) dan zien we onmiddellijk dat de handen van Tori nu niet kunnen gebruikt worden om zich te verdedigen. Daardoor krijgen we de kans om gemakkelijk een trap of stoot te plaatsen. Tori zal nu minder geconcentreerd zijn op de wurging.

Een mogelijke verdediging is om nu je rechter arm naar boven te brengen. Terwijl je met je linkervoet naar achter stapt zwaai je met je rechterarm over Tori’s handen, waardoor de wurging verbroken wordt. Je arm moet Tori’s handen raken, liefst zo kort mogelijk tegen je lichaam (zie hefbomen!).

Omstrengelingen

Er zijn verschillende gevallen van omstrengelingen: rond de nek, rond het lichaam. Met of zonder de armen erbij. Voorwaarts of achterwaarts. Dit geeft al heel wat combinaties van aanvallen om te oefenen. Bij omstrengelingen zijn we meestal eerst aangewezen op een goede atemi (slag / stoot) om de kracht van Tori al wat te breken. Meer uitleg volgt later adhv enkele filmpjes.