Ju-jitsu,  Principes

Principes

Er zijn heel wat dingen die we kunnen doen om onze kansen te verhogen. Er zijn ook een aantal fouten die zeker vermeden moeten worden. Tijdens elke Ju-jitsu training wordt gewezen op deze principes. We leren eerst technieken aan, en ontleden daarna waarom de technieken werken (welke principes maken de techniek efficient?). Wanneer we dan die principes begrijpen kunnen we nadien goede variaties op de technieken bestuderen. Het is duidelijk dat dit in 1 lessenreeks niet mogelijk is, maar eerder het resultaat is van regelmatige training.

Wees je bewust van de omgeving

Vince Morris (8ste dan, specialist in zelfverdediging, ook voor politie en leger) werkt met verschillende kleuren, die elk een ander niveau van bewustzijn betekenen.

Wit

Je bent in een vertrouwde omgeving, waar (in principe) niets kan gebeuren. Je hoeft niet te denken aan je verdedigen. Bijvoorbeeld (hopelijk) wanneer je thuis bent. Meestal kunnen we daar slapen zonder schrik te hebben dat er iets gebeurt, we zijn er veilig.

Geel

Vanaf dat we de deur uitgaan verlaten we de (witte) veiligheid. Voordat je buiten stapt kijk je best even wat er gebeurt in de straat. In situatie geel is alles nog veilig, maar niet zo veilig als wit. Het is duidelijk dat de risico’s op straat nog klein zijn, maar toch heel wat hoger dan in je huis. Situatie geel betekent dat je je ogen open houdt en probeert na te denken wat er kan gebeuren.

Oranje

We zitten in een (mogelijke) conflictsituatie. De bedoeling is nu om de situatie niet uit de hand te laten lopen, of indien mogelijk helemaal te vermijden. In één van de basiswerken over Ju-jitsu staat: “een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht.” Elk gevecht kan anders aflopen dan je verwacht, dus het veiligste is om helemaal niet te vechten!

Rood

Hier heb je voor getraind! Dit is het punt waarop je jezelf moet verdedigen. Probeer het hoofd koel te houden en aan je training te denken. Alle technieken en principes die je hebt geleerd komen nu van pas.

Actie is altijd sneller dan reactie

Wanneer je dan toch in een rode situatie geraakt bent, en er is geen andere keuze, maak het dan zo snel mogelijk af. Nu mag je niet meer twijfelen. Probeer zo snel mogelijk een vitaal punt te raken en je tegenstander uit te schakelen. Wacht niet op “het ideale moment,” want dit komt toch niet. Handel onmiddellijk en hard! Dit klinkt eenvoudig, maar het vereist heel wat training. Het hoofddoel van de lessenreeks is niet om je zoveel mogelijk verschillende technieken mee te geven, maar wel om deze keuze te kunnen maken wanneer het mogelijk is.

Je hebt maar 1 kans

Dus laat die kans tellen! Als je eerst iets “probeert”, of probeert om je tegenstander niet teveel pijn te doen is het risico groot dat hij gewoon boos (en dus nog gevaarlijker) wordt. Hij is nu ook gewaarschuwd dat je geen weerloos slachtoffer bent. Dus als je iets doet, doe het dan ineens goed!

Afleiding

Probeer je tegenstander af te leiden. Dit kan op verschillende manieren. Een aantal manieren:

  • Wanneer iemand je geld (gsm / …) vraagt, geef dit dan onmiddellijk, maar laat het vallen. Deze afleiding kan je dan gebruiken om aan te vallen.
  • Neem zelf het initiatief om iets te laten vallen, bv een asbak / glas. Iedereen reageert hierop en is dus even afgeleid.
  • Spuw in zijn gezicht. Let op, hier worden de meeste mensen boos van (terecht), dus je moet dit opvolgen met een goede aanval!
  • Doe wat je tegenstander verwacht tot je de mogelijkheid hebt om iets te doen. (Verwar dit niet met “wacht niet op het ideale moment”: als je aanval geen kans van slagen heeft is het beter om even te wachten).

Hou het simpel

In dit geval betekent “KISS” dus Keep It Simple and Stupid. Als getraind ju-jitsuka kan je proberen om de aanvaller naar de grond te werken en onder controle te houden, maar in een gevecht op leven en dood hoeft het allemaal niet zo mooi te zijn. Doe wat efficient is, laat alles wat overbodig is eruit. Dit is trouwens altijd een goede basis voor zelfverdediging. De Japanners spreken over “muda”, al wat overbodig is. Muda moet dus vermeden worden!

Een ander punt dat dikwijls vergeten wordt is dat je in een onbekende situatie zit (tenzij je alle dagen overvallen wordt, maar dan kan je best verhuizen ;-). Een onbekende situatie betekent dat je onder stress zal staan en daardoor is fijne motoriek zeer moeilijk. Daarom zijn technieken die afhangen van kleine details om te slagen nu niet van toepassing. Natuurlijk werken die wel als je goed getraind bent, maar dat lukt niet op 5 lessen.

Afwerken!

We zien dikwijls in een film dat een vrouw erin slaagt om haar tegenstander te overwinnen. De eerste reactie is dan meestal om gaan te lopen. Dikwijls loopt een man sneller dan een vrouw, dus als je gaat lopen zorg dan dat je voldoende “schade” hebt toegebracht. Wees niet content met de tegenstander op de grond te leggen, zorg dat hij ook blijft liggen.

Train realistisch

Mijn leerlingen hebben dit in de aanloop naar hun examens voor de volgende graad, of naar een wedstrijd al dikwijls gehoord. Als je onder stress staat dan werkt alles “tegen je”, je bent iets trager, minder nauwkeurig, … Dus als je training al niet goed is, dan kan je niet verwachten dat het in een noodsituatie wel goed zal gaan. Train daarom steeds zo goed mogelijk, op volle kracht. Dit doen we tijdens de cursus mbv stootkussens. Doe veel oefengevechtjes zodat je weet welk lichamelijk contact je kan verwachten. Hou er rekening mee dat je geraakt kan (of zal) worden, dus ook daar moet je op trainen.

Train regelmatig

Na al het voorgaande is duidelijk dat regelmatige training nodig is om de juiste reflexen te behouden en de juiste principes in te drillen. Op 5 lessen kunnen we de meest voorkomende aanvallen even bestuderen en een goede verdediging indrillen, maar er is nog zoveel meer te leren. Natuurlijk maken we de lessen prettig om te volgen, en kan je je eigen tempo kiezen.